Direct contact? Bel: +31(0)88 - 8910019

HomeEndocrinologieHormoonbehandeling voor vervrouwelijking

Hormoonbehandeling voor vervrouwelijking

Veelgestelde vragen

Op welke wijze kom ik in aanmerking voor hormoonbehandeling bij Gender Clinic?

Hormoonbehandeling bij Gender Clinic is alleen mogelijk indien u verwezen wordt door een van onze GGZ samenwerkingspartners. U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

Welke medicamenten worden gebruikt?

De opties voor behandeling met oestrogenen zijn: oestradiol tabletten, estradiol pleisters, estradiol gel of estradiol spray.  Indien onderdrukking van testosteron gewenst is, dan wordt meestal gekozen voor behandeling met GnRH-analogen (Decapeptyl, Pamorelin).

Wordt progesteron voorgeschreven?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat progesteron een gunstig effect heeft op borstgroei bij transvrouwen. Daarnaast is niet bekend of er nadelige effecten zijn aan het gebruik ervan. In Gender Clinic is het geen onderdeel van de behandeling en het wordt niet voorgeschreven.
 

Wat houdt de hormoonbehandeling in?
  • De endocrinoloog schrijft hormonen voor en houdt in de gaten of er eventuele bijwerkingen ontstaan. Periodieke controle van bloedwaarden vindt plaats om de dosering van de hormoonpreparaten zo nodig bij te stellen.
  • De behandeling bestaat doorgaans uit zowel suppletie van oestrogenen als remming van testosteron. Er zijn verschillende medicamenten hiervoor beschikbaar.
  • Wij zullen ons zoveel mogelijk houden aan de richtlijnen van de Endocrine Society, WPATH en de Nederlandse Kwaliteitsstandaard Transgenderzorg. 
  • De coördinatie van eventuele andere behandelingen (logopedie, ontharing, chirurgie) wordt niet door de endocrinoloog gedaan.
Welke voorwaarden stellen jullie aan verwijzing voor start hormoon behandeling?

Alleen verwijzingen door de samenwerkende GGZ partners worden geaccepteerd.

Waarom hanteert Gender Clinic multidisciplinaire indicatie stelling?

Genderbevestigende hormoonbehandeling kan onomkeerbare gevolgen met zich meebrengen. Wij hechten veel waarde aan multidisciplinaire indicatie stelling, uitgebreide informatie voor cliënt over de hormoon behandeling (voordelen en potentiële nadelen) en goede follow up van de hormoon behandeling.

Wie kan er terecht bij Gender Clinic voor start van hormoon behandeling?

Transgender personen die behandeld willen worden met genderbevestigende hormoontherapie en onder behandeling zijn bij een van onze samenwerkingspartners.
Aan verwijzing zijn enkele criteria verbonden, uw psycholoog/psychiater zal dit van te voren met u bespreken. Onder andere dient de BMI <35 kg/m2 te zijn en de leeftijd tussen 18-50 jaar.
Gender Clinic biedt alleen hormoon behandeling aan volgens (inter)nationale richtlijnen gebaseerd op wetenschappelijke publicaties.

Biedt Gender Clinic ook psychologische ondersteuning?

Nee, Gender Clinic biedt geen psychologische ondersteuning. De psychologische hulp zoals u die reeds heeft opgestart wordt gecontinueerd. Deze wordt niet overgenomen door Gender Clinic. Het is belangrijk dat uw gesprekken bij de psycholoog/psychiater tijdens de hormoonbehandeling worden voortgezet Uw eigen psycholoog/psychiater zal u begeleiden bij het omgaan met de psychologische en lichamelijke veranderingen die hormoonbehandeling in uw lichaam te weeg brengt.

Ook is uw psycholoog/psychiater de aangewezen persoon om u verder te begeleiden in het traject, bijvoorbeeld op het moment dat u bepaalde chirurgische ingrepen wenst.

Wat zijn de huidige wachttijden voor hormoonbehandeling?

De aktuele wachttijden treft u op de website.  

Wat kan je zelf al doen?

De meeste mensen hebben alvorens ze starten met hormonale behandeling stappen gezet voor de ‘sociale’ transitie. Bespreek met je psycholoog/psychiater welke stappen jij in je transitie al kan zetten. Je kunt al vast de informatiefolder(s) lezen. Je zou contact kunnen opnemen met een belangenorganistatie, bijvoorbeeld Transvisie of TNN.

Zijn de artsen bij Gender Clinic ervaren met transgender personen?
  • Uw artsen binnen Gender Clinic zijn geregistreerd als internist-endocrinoloog. Zij zijn gespecialiseerd in hormonen en zijn bevoegd om hormoonbehandeling voor te schrijven.
  • Uw artsen hebben ruime ervaring binnen de transgenderzorg.
Wat gebeurt er voorafgaand aan mijn eerste afspraak bij Gender Clinic

Na ontvangst van uw verwijzing door Gender Clinic, wordt er telefonisch contact met u opgenomen voor het doornemen van een aantal standaard vragen. Uw verwijzing wordt vervolgens besproken in MDO. Bij positief besluit wordt er weer telefonisch contact opgenomen om een voorlopige afspraak in te plannen. U krijgt per email deze voorlopige afspraak toegestuurd met daarbij een aanvraagformulier om bloed te prikken en een gezondheidsvragenlijst. De bloeduitslagen,  de ingevulde vragenlijst, en een actueel medicatie overzicht (op te vragen bij uw apotheek), dienen voorafgaand aan de afspraak bij ons binnen te zijn. Zodra alle informatie binnen is wordt de afspraak bij de endocrinoloog definitief gemaakt.

Wat gebeurt er tijdens mijn eerste afspraak met de endocrinoloog?

Tijdens dit eerste gesprek worden uw wensen en verwachtingen van een hormoonbehandeling besproken. Verder neemt u samen de door u ingevulde gezondheidsvragenlijst door en wordt uw medische gezondheid verder in kaart gebracht. Er wordt een beperkt lichamelijk onderzoekgedaan, waarvoor u zich niet hoeft te ontkleden. De bloeduitslagen worden besproken.

Als er geen beperkingen zijn om te starten met de hormoonbehandeling, dan zal de arts de voor u geschikte hormoonbehandeling voorschrijven. U krijgt een recept mee en kunt de medicatie ophalen bij uw eigen apotheek.