Direct contact? Bel: +31(0)88 - 8910019

HomeChirurgie voor mannenMastectomie

Mastectomie

De ingreep

De medische term voor deze ingreep is subcutane mastectomie. Het doel is meer dan alleen een platte borst. Het gaat ook om een esthetisch mannelijk uiterlijk, met minimale littekens. Mastectomie omvat verwijdering van de borsten en het vormgeven van de mannelijke borst, een juiste afmeting van tepels en tepelhof en in veel gevallen herpositionering ervan.

Verwijseisen

De mastectomie geschiedt enkel en alleen op verwijzing van onze samenwerkingspartners. Meer informatie over verwijseisen en toegangstijden treft u hier. Gender Clinic doet geen diagnostisch traject en psychische begeleiding. 

Een mastectomie omvat:

 • Verwijdering van het grootste deel van het borstweefsel;
 • Verwijdering van overtollige huid;
 • Verwijdering van de borstplooi; 
 • Op maat maken van de tepel / tepelhof en herpositionering ervan 

De verschillende technieken voor mastectomie zijn:

 • Keyhole techniek
 • Donut procedure
 • Batwing procedure
 • Dubbele incisie
 • Omgekeerde T

Keyhole techniek

De Keyhole procedure is ideaal voor mensen met een klein bovenlijf en een elastische huid. Tijdens deze procedure wordt een kleine incisie gemaakt langs de onderkant van de tepelhof, en het borstweefsel wordt verwijderd via deze incisie. Het kan worden gecombineerd met liposuctie om het gebied rondom het tepelhof af te vlakken. Bij de Keyhole techniek wordt de tepelsteel intact gelaten en wordt de grootte van de tepelhof niet aangepast. Zenuwsensatie blijft gehandhaafd. Algemene anesthesie wordt gebruikt. 

Donut procedure

De medische term is peri-areolaire concentrische cirkeltechniek. De Donut procedure is ideaal voor diegenen met een klein bovenlijf, of met B-sized borst en goede huidelasticiteit. Tijdens deze ingreep wordt een incisie gemaakt rondom de grens van het tepelhof. Ook wordt een tweede, grotere concentrische cirkelincisie gemaakt en de resterende ring van huid verwijderd. Nadat het borstweefsel is verwijderd, wordt een "pursestring"-techniek gebruikt om de huid samen te brengen en deze aan te sluiten op de randen van de tepelhof, die mogelijk eerst wordt verkleind en in positie wordt gebracht. Met de Donut-procedure blijft de tepelsteel intact. Meestal wordt de tepel niet verkleind vanwege vascularisatieproblemen. Zenuwsensatie wordt vaak gedeeltelijk behouden. Extra liposuctie kan worden uitgevoerd om het gebied rondom het tepelhof af te vlakken. Omdat de binnenste cirkel een kleinere diameter heeft dan de buitenste cirkel, ontstaat er wat huidrimpeling langs het cirkelvormige litteken. Algemene anesthesie wordt gebruikt. 

Batwing procedure

Ook wel Fishmouth-incisie genoemd.

De Batwing-procedure is ideaal voor mensen met een B-formaat borst met minder huidelasticiteit en een beetje ptosis. Tijdens deze procedure wordt een incisie gemaakt rondom de rand van het tepelhof en wordt een tweede, grotere concentrische cirkelincisie gemaakt. Extra huid aan de mediale en laterale zijde van deze cirkel wordt driehoekig verwijderd. De resulterende ring met laterale driehoekige verlengingen van de huid (de "Batwing") wordt verwijderd. Het horizontale litteken wordt in lijn gebracht met de tepelhof. Met de Batwing-procedure blijft de tepelsteel intact. Meestal wordt de tepel niet verkleind vanwege vascularisatieproblemen. Zenuwsensatie blijft vaak gedeeltelijk in tact.

Extra liposuctie kan worden uitgevoerd. Algemene anesthesie wordt gebruikt.

Dubbele Incisie 

Deze procedure is de meest gebruikte techniek en is ideaal voor mensen met een middelgroot tot groot bovenlijf. Tijdens deze procedure wordt de huid op de borst langs twee horizontale incisies geopend, links en rechts van de tepelhof en in de borstplooi. De huid wordt open gehouden en het borstweefsel wordt verwijderd. Extra liposuctie kan worden uitgevoerd om het contour van de borst aan te passen. Het resulterende litteken wordt in de borstplooi geplaatst. De tepels worden verwijderd, aangepast qua grootte, en hoger op de borst op de gewenste plaats vast gezet. De tepeltransplantaten worden vastgezet met een verband dat aan de huid gehecht is om ingroei te bevorderen. Deze 'sponsjes' worden verwijderd op de polikliniek, na vijf tot zeven dagen na operatie. Na tepel transplantatie hebben patiënten een beperkt gevoel in de tepel en het tepelhof. Heel soms is het mogelijk om de originele tepelsteel en zenuw te behouden. In die gevallen behoudt de tepel zijn bloedtoevoer en wordt het zenuwgevoel (gedeeltelijk) behouden. Algemene anesthesie wordt gebruikt. Omgekeerde T

De Omgekeerde-T procedure is ideaal voor mensen met een groot bovenlijf en een wat inelastische huid. De procedure is vergelijkbaar met de Dubbele Incisie methode maar dan met een extra verticale excitie. Deze extra verticale huiduitsnijding maakt het herverdelen van de borsthuid mogelijk zonder al te veel 'vouwen' van de huid.
De tepels worden verwijderd, aangepast qua grootte, en hoger op de borst op de gewenste plaats vast gezet. De tepeltransplantaten worden vastgezet met een verband dat aan de huid gehecht is om ingroei te bevorderen. Deze 'sponsjes' worden verwijderd op de polikliniek na vijf tot zeven dagen na operatie. Na tepel transplantatie hebben patiënten een beperkt gevoel in de tepel en het tepelhof. Heel soms is het mogelijk om de originele tepelsteel en zenuw te behouden. In die gevallen behoudt de tepel zijn bloedtoevoer en wordt het zenuwgevoel (gedeeltelijk) behouden. Extra liposuctie kan worden uitgevoerd om het contour van de borst aan te passen. Algemene anesthesie wordt gebruikt.

Nazorg

Na de operatie blijft u een nacht bij ons in de kliniek. U heeft meestal twee drains (één aan elke kant) onder de huid, die uitkomen via een kleine incisie onder elke arm. Aan beide uiteinden vangt een klein reservoir het overtollig bloed en lymfevocht op. De drains worden de ochtend na de operatie verwijderd. Meestal kunt u de ochtend na de operatie rond 8:00 uur weer naar huis. Soms is het nodig om met drains naar huis te gaan. In dat geval komt u terug om deze te laten verwijderen, zodra de drainproductie is genormaliseerd. Of u laat ze bij uw eigen huisarts verwijderen als deze daartoe bereid is.

Gender Clinic verzorgt voor u de compressie binder. Deze heeft u aan als u wakker wordt uit de narcose. U draagt het vest na de ingreep, 24/7 gedurende vier weken. Dit drukvest helpt voorkomen dat vloeistof zich ophoopt en helpt de huid zich aan de borstwand te hechten. 

Na een procedure met tepel transplantaten (Dubbele incisie en Omgekeerde T) worden de verbanden (de 'sponsjes')  na vijf tot zeven dagen na operatie bij ons in de kliniek verwijderd. Tot die tijd moeten de verbanden droog blijven en mag u niet douchen. 

Zes weken na operatie is er weer een controle moment, om te zien of de wonden goed genezen. Circa 6 maanden na operatie is het laatste controle door de arts. 

Veelgestelde vragen

Wordt een mastectomie vergoed door de zorgverzekeraar?

Gender Clinic heeft contracten met alle grote zorgverzekeraars. Wij houden u hier op de hoogte van de voorwaarden die overeengekomen zijn.

Zijn de chirurgen van Gender Clinic gespecialiseerd in het uitvoeren van mastectomie?

Jazeker. Wij werken alleen met gespecialiseerde genderchirurgen met uitgebreide ervaring. We werken in een transgender-vriendelijke faciliteit. Ervaren chirurgen hebben een duidelijk voordeel. Zij produceren consistentere resultaten en weten wat te doen als zich complicaties voordoen.

 

Welke techniek wordt gekozen?

Tijdens het consult bespreekt u samen met de arts of de Physician Assistant wat voor uw lichaam de best passende procedure is. 

De keuze wordt in de meeste gevallen gebaseerd op basis van borstomvang en huid elasticiteit

 • Kleine borsten met goede huidelasticiteit - Keyhole or Donut procedure
 • Medium borstgrootte (B-cup) met goede huidelasticiteit - Donut procedure of Dubbele incisie.
 • Medium borstgrootte (B-cup) en minder elasticiteit van de huid en een beetje ptosis - Batwing-procedure
 • Medium of grote borstomvang met minder elasticiteit - Dubbele incisie of Omgekeerde T procedure.
 • Zeer grote borsten - Omgekeerde T procedure 

Huid met slechte elasticiteit, vaak als gevolg van jarenlange 'binding', kan de keuze beperken en de post-operatieve resultaten nadelig beïnvloeden.

Wat zijn "dog ears" en kunnen ze voorkomen worden?

"Dog ears" is een term die verwijst naar overtollige huid en vet, dat als het ware uitsteekt bij de primaire incisielijn aan de mediale en laterale zijde van het litteken (aan de kant van de oksels). Het komt vooral voor na de Dubbele incisie en na de Omgekeerde T procedure. Het hebben van "dog ears" is een veel voorkomende reden voor secundaire correctie.

Soms is het tijdens de Dubbele incisie procedure mogelijk om Dog ears te voorkomen, door extra liposuctie te doen aan de zijkanten van de borst, onder de oksels. U kunt ook helpen Dog ears te voorkomen door vóór uw mastectomie dicht bij uw ideale gewicht te blijven. Voor een zorgverkeraar vormt een secundaire correctie geen onderdeel van de primaire mastectomie. Een correctie moet in sommige gevallen apart aangevraagd worden bij de verzekeraar. 

Komt secundaire correctie vaak voor?

Een secundaire correctie, zoals het verwijderen van "dog ears", verkleinen of verplaatsen van de tepel of extra liposuctie komt voor in ongeveer 20% van de gevallen. De meeste secundaire correcties worden uitgevoerd na de Donut procedure. 

Is roken toegestaan als ik geopereerd ga worden?

Als u van plan bent te worden geopereerd, adviseren wij u om te stoppen met roken. Roken rond de tijd van de operatie geeft een grotere kans op wondinfecties, vertraging in wondgenezing en een grotere kans op tepelnecrose (het afsterven van de tepel). Alles wat kan leiden tot een minder optimaal esthetisch resultaat. Ons advies is om twee weken voor en twee weken na de mastectomie te stoppen met roken.

 

Moet ik stoppen met testosteron voorafgaand aan de operatie?

Nee, u hoeft niet te stoppen met het innemen testosteron voorafgaand aan de mastectomie. Dit is het geval voor de testosteroninjecties (Sustanon®, Nebido®) evenals voor de testosterongel (Androgel®, Testim®, Tostran®).

 

Hoe lang duurt de ingreep?

Over het algemeen duurt de ingreep ongeveer twee uur. De exacte duur is afhankelijk van de gebruikte techniek en van de hoeveelheid weg te nemen weefsel. 

Hoe lang moet ik vrij nemen van werk/school?

Voor werk is dat afhankelijk van het type werk dat u doet. Als u een kantoorbaan heeft, adviseren wij u twee weken vrij te nemen na de operatie. Als u een meer actieve baan heeft, waar bijvoorbeeld getild moet worden of op andere wijze meer intensieve activiteit van u gevraagd wordt, adviseren wij vier tot zes weken vrij te nemen na de operatie.

 

Wanneer en hoe lang wordt ik opgenomen?

U wordt opgenomen op de dag van de operatie en u blijft een nacht overnachten. De volgende ochtend kunt u rond 8:00 of 8:30 uur weer opgehaald worden. 

Heb ik drains na mijn mastectomie?

Na de mastectomie hebben de meeste mensen twee drains (een aan elke kant) - onder de huid -, met een uitgang via een kleine incisie onder elke arm. Er is aan beide kanten aan het eind van het slangetje een klein reservoir op aangesloten om overtollig bloed en lymfe vocht op te vangen. De drains worden in principe op de dag na operatie verwijderd. 

In sommige gevallen, als de drainproductie nog te hoog is, gaat u met drains in naar huis. Op het moment dat de drainproductie genormaliseerd is komt u terug om de drains te laten verwijderen.

 

Heb ik veel pijn na de operatie?

De hoeveelheid pijn is sterk afhankelijk van het individu maar over het algemeen is de pijn goed te hanteren. De anesthetist zorgt ervoor dat u de juiste en voldoende pijnstilling krijgt. Meestal is een NSAID zoals Naproxen in combinatie met paracetamol voldoende. 

Het is belangrijk dat u geen middelen slikt waar salycilaten in zitten (bijvoorbeeld aspirine, saridon) aangezien dit bloedingen tot gevolg kan hebben. 

Moet ik de hechtingen laten verwijderen na de operatie?

Bij ingrepen waarbij tepeltransplantaten worden vastgezet met een verband dat aan de huid gehecht is (Dubbele incisie en Omgekeerde T chirurgie), moeten deze verbanden verwijderd worden. Dat gebeurt ca. 7 dagen na de operatie op de polikliniek. De rest van de hechtingen lossen vanzelf op.

Voor alle andere technieken gebruiken de chirurgen van Gender Clinic alleen zelf oplosbare hechtingen of huidlijm. Dit hoeft niet verwijderd te worden. 

 

Wanneer kan ik terug naar de sportschool voor reguliere trainingen?

We adviseren lichte activiteit zoals wandelen, nadat u uit het ziekenhuis bent gekomen. Dit bevordert het herstel.

Met meer intensieve workouts, inclusief training met gewichten, dient u zeker 6-8 weken te wachten. Na de dubbele incisie ingreep dient u er op te letten dat intensieve borst workouts tot drie maanden niet toegestaan zijn. Anders riskeert u dat de littekens gaan 'uitrekken'. 

 

Wanneer mag ik op mijn zij slapen?

Dat kan u voor u zelf voelen en bepalen. Als het comfortabel voelt, dan mag u op uw zij slapen. Ook mag u op uw buik slapen hoewel dat wellicht minder comfortabel is. 

Wanneer mag ik douchen of in bad?

Het voorschrift is om niet te gaan zwemmen, baden of sauna te bezoeken in de eerste vier weken na operatie. U mag wel een korte douche nemen.
Let op: In het geval van tepeltransplantatie (Dubbele incisie en Omgekeerde T chirurgie) dient u de huid volledig droog te houden gedurende de eerste week na operatie (totdat de tepelvervanden verwijderd zijn). U mag in die periode ook niet douchen.

 

Wat heb ik nodig om voor mijn borst te zorgen na operatie?

U draagt de compressie'binder' na operatie, 24/7 gedurende vier weken. De binder voorkomt vochtophopingen en helpt de huid zich vast te hechten aan de onderlaag. 

Lichte activiteit zoals wandelen wordt aangebevolen en komt het herstel ten goede.

Verder kunt u indien u dat wilt, uw littekens insmeren en masseren vanaf het moment dat de wonden gesloten zijn en de korstjes zijn verdwenen.

 

 

Heb ik een verwijzing nodig?

De mastectomie geschiedt uitsluitend op verwijzing van onze samenwerkingspartners