HomeVeelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet ik vrij nemen van werk/school voor een mastectomie operatie?

Voor werk is dat afhankelijk van het type werk dat u doet. Als u een kantoorbaan heeft, adviseren wij u twee weken vrij te nemen na de operatie. Als u een meer actieve baan heeft, waar bijvoorbeeld getild moet worden of op andere wijze meer intensieve activiteit van u gevraagd wordt, adviseren wij vier tot zes weken vrij te nemen na de operatie.

Hoe lang duurt een mastectomie ingreep?

Over het algemeen duurt de ingreep ongeveer twee uur. De exacte duur is afhankelijk van de gebruikte techniek en van de hoeveelheid weg te nemen weefsel. 

Moet ik stoppen met testosteron voorafgaand aan een mastectomie operatie?

Nee, u hoeft niet te stoppen met het innemen testosteron voorafgaand aan de mastectomie. Dit is het geval voor de testosteroninjecties (Sustanon®, Nebido®) evenals voor de testosterongel (Androgel®, Testim®, Tostran®).

Is roken toegestaan als ik geopereerd ga worden?

Als u van plan bent te worden geopereerd, adviseren wij u om te stoppen met roken. Roken rond de tijd van de operatie geeft een grotere kans op wondinfecties, vertraging in wondgenezing en een grotere kans op tepelnecrose (het afsterven van de tepel). Alles wat kan leiden tot een minder optimaal esthetisch resultaat. Ons advies is om twee weken voor en twee weken na de mastectomie te stoppen met roken.

Komt secundaire correctie bij mastectomie vaak voor?

Een secundaire correctie, zoals het verwijderen van "dog ears", verkleinen of verplaatsen van de tepel of extra liposuctie komt voor in ongeveer 20% van de gevallen. De meeste secundaire correcties worden uitgevoerd na de Donut procedure. 

Welke mastectomie technieken zijn er?

Tijdens het consult bespreekt u samen met de arts of de Physician Assistant wat voor uw lichaam de best passende procedure is. 

De keuze wordt in de meeste gevallen gebaseerd op basis van borstomvang en huid elasticiteit

  • Kleine borsten met goede huidelasticiteit - Keyhole or Donut procedure
  • Medium borstgrootte (B-cup) met goede huidelasticiteit - Donut procedure of Dubbele incisie.
  • Medium borstgrootte (B-cup) en minder elasticiteit van de huid en een beetje ptosis - Batwing-procedure
  • Medium of grote borstomvang met minder elasticiteit - Dubbele incisie of Omgekeerde T procedure.
  • Zeer grote borsten - Omgekeerde T procedure 

Huid met slechte elasticiteit, vaak als gevolg van jarenlange 'binding', kan de keuze beperken en de post-operatieve resultaten nadelig beïnvloeden.

Zijn de chirurgen van Gender Clinic gespecialiseerd in het uitvoeren van mastectomie?

Jazeker. Wij werken alleen met gespecialiseerde genderchirurgen met uitgebreide ervaring. We werken in een transgender-vriendelijke faciliteit. Ervaren chirurgen hebben een duidelijk voordeel. Zij produceren consistentere resultaten en weten wat te doen als zich complicaties voordoen.

Wordt een mastectomie vergoed door de zorgverzekeraar?

Gender Clinic heeft contracten met alle grote zorgverzekeraars. Wij houden u hier op de hoogte van de voorwaarden die overeengekomen zijn.

Wat zijn "dog ears" en kunnen ze voorkomen worden?

"Dog ears" is een term die verwijst naar overtollige huid en vet, dat als het ware uitsteekt bij de primaire incisielijn aan de mediale en laterale zijde van het litteken (aan de kant van de oksels). Het komt vooral voor na de Dubbele incisie en na de Omgekeerde T procedure. Het hebben van "dog ears" is een veel voorkomende reden voor secundaire correctie.

Soms is het tijdens de Dubbele incisie procedure mogelijk om Dog ears te voorkomen, door extra liposuctie te doen aan de zijkanten van de borst, onder de oksels. U kunt ook helpen Dog ears te voorkomen door vóór uw mastectomie dicht bij uw ideale gewicht te blijven. Voor een zorgverkeraar vormt een secundaire correctie geen onderdeel van de primaire mastectomie. Een correctie moet in sommige gevallen apart aangevraagd worden bij de verzekeraar. 

+31(0)88 - 8910019
chirurgie@genderclinic.nl
Patiëntenportaal