HomeVervrouwelijking

Vervrouwelijking

  • De endocrinoloog schrijft hormonen voor en houdt in de gaten of er eventuele bijwerkingen ontstaan.
  • Periodieke controle van bloedwaarden vindt plaats om de dosering van de hormoonpreparaten zo nodig bij te stellen.
  • De behandeling bestaat doorgaans uit zowel suppletie van oestrogenen als remming van testosteron. Er zijn verschillende medicamenten hiervoor beschikbaar.
  • Wij zullen ons zoveel mogelijk houden aan de richtlijnen van de Endocrine Society, WPATH en de Nederlandse Kwaliteitsstandaard Transgenderzorg. 
  • De coördinatie van eventuele andere behandelingen (logopedie, ontharing, chirurgie) wordt niet door de endocrinoloog gedaan.

Alleen met verwijzing

Hormoonbehandeling bij Gender Clinic is alleen mogelijk indien u verwezen wordt door een van onze GGZ samenwerkingspartners

Medicamenten voor vervrouwelijking

De opties voor behandeling met oestrogenen zijn: oestradiol tabletten, estradiol pleisters, estradiol gel of estradiol spray.  Indien onderdrukking van testosteron gewenst is, dan wordt meestal gekozen voor behandeling met GnRH-analogen (Decapeptyl, Pamorelin). Er is geen wetenschappelijk bewijs dat progesteron een gunstig effect heeft op borstgroei bij transvrouwen. Daarnaast is niet bekend of er nadelige effecten zijn aan het gebruik ervan. In Gender Clinic is het geen onderdeel van de behandeling en het wordt niet voorgeschreven.

+31(0)88 - 8910019
endocrinologie@genderclinic.nl
Patiëntenportaal