Vaginaplastiek
Legenda
Over de vaginaplastiek
Vaginaplastiek is een geslachtsbevestigende operatie voor transvrouwen, waarbij een vagina wordt gemaakt met uw eigen weefsel. De vagina kan op verschillende manieren worden gemaakt. Welke techniek wordt gebruikt, hangt af van uw lichamelijke kenmerken en van uw wensen.
Bij een vaginaplastiek worden uw testikels verwijderd. Het verwijderen van de testikels kan leiden tot vermindering van libido. Ook wordt u definitief onvruchtbaar.
Over de vulvaplastiek
De vulvaplastiek is een operatie waarbij een ondiepe vagina (zonder holte) wordt gemaakt van uw eigen genitale weefsel. Uiterlijk (dus aan de buitenkant) ziet een ondiepe vagina er wel hetzelfde uit als een vaginaplastiek. De vulvaplastiek heeft een kortere hersteltijd dan de vaginaplastiek. Omdat de vulva geen diepte heeft, hoeft u de vulva in principe niet te spoelen of te dilateren.
Bij een vulvaplastiek worden uw testikels verwijderd. Het verwijderen van de testikels kan leiden tot vermindering van libido. Ook wordt u definitief onvruchtbaar.
Voorbereiding op de operatie
Voor een veilige operatie en het beste resultaat is het belangrijk dat u niet rookt en een gezond gewicht heeft met een BMI-waarde > 18 en ≤ 30. Ook moeten uw testosteronwaarden voldoende zijn gedaald. Het is belangrijk dat het genitale gebied permanent is onthaard.
Alle voorwaarden en verdere toelichting staat op onderstaande pagina. Op deze pagina vindt u ook informatie over dingen die u alvast kunt aanschaffen ter voorbereiding op de periode na de operatie, zoals een dilatatie set.
De operatie en operatietechnieken
Bij Gender Clinic doen we verschillende operatietechnieken. De operatie duurt, afhankelijk van de techniek, 3 tot 5 uur. De opnameduur is 3-5 nachten. Wij voeren twee technieken uit:
[Illustratie toevoegen] Penisinversie vaginaplastiek |
[Illustratie toevoegen] Vaginaplastiek met huidtransplantaat |
Penisinversie vaginaplastiek
De penisinversie vaginaplastiek kan worden uitgevoerd als de penishuid voldoende lengte en omvang heeft (meestal volstaat een penis van gemiddelde lengte en breedte). Bij deze operatietechniek wordt de vagina gemaakt van de huid en onderliggend weefsel van de penis.
Vaginaplastiek met huidtransplantaat
De vaginaplastiek met huidtransplantaten wordt uitgevoerd als de penis te klein is om een vagina met voldoende diepte te maken. Bij deze operatietechniek wordt er gebruikgemaakt van huidtransplantaten, zoals een stukje huid van de balzak, liezen of onderbuik. Deze huid is meestal in ruime mate aanwezig.
Rondom de operatie
Tijdens of na de behandeling kunnen er onbedoelde medische problemen (‘complicaties’) ontstaan, ook al is de operatie op de juiste manier uitgevoerd. Complicaties zijn bijvoorbeeld een nabloeding, afstervend weefsel en plasproblemen.
Tijdens of na de vagina- en vulvaplastiek kunnen er onbedoelde medische problemen (‘complicaties’) ontstaan, ook al is de operatie op de juiste manier uitgevoerd. Hoe groot de kans op complicaties is, hangt samen met uw gezondheid en de gebruikte techniek.
Overzicht van de complicaties
Pijn |
Afstervend weefsel (necrose) |
|
Open gaan wonden |
(Na)bloeding |
|
Infectie |
Vernauwde plasbuis (stenose) |
|
Wild vlees (hypergranulaat) |
Moeilijk plassen (katheter) |
De dag voor de operatie
U mag de avond voor de operatie na 24.00 uur niets meer eten of drinken, tenzij u andere instructies heeft gekregen. Tot 6 uur voor de operatie mag u nog wel een slokje water drinken.
U mag u geen ondergoed of sokken aanhouden onder de operatiejas. Sieraden, piercings en gebitsprothesen/gebitsplaatjes moet u uitdoen en een eventueel haarwerk moet af.
Dag van opname
De dag van de operatie wordt u opgenomen in onze kliniek. U krijgt informatie over de opname en er wordt bloed geprikt. De plastisch chirurg komt bij u langs en u krijgt een injectie met bloedverdunners, ter voorkoming van trombose (bloedpropje). Deze krijgt u gedurende de opname iedere dag. (is dat zo?) Ook start u met het drinken van een laxerende vloeistof (laxantia).
De dagen na de operatie (in onze kliniek)
Na de operatie moet u één dag in bed blijven liggen. U mag wel rechtop zitten en op uw zij liggen met een kussen tussen de benen. Lichamelijke verzorging doet u op bed; de verpleegkundige kan u daarbij helpen. Uw bloed wordt geprikt. Uw wond wordt vanaf nu tweemaal per dag door de verpleegkundige gespoeld.
Twee tot drie dagen na de operatie mag u beginnen met bewegen: u kunt naar het toilet gaan en proberen te douchen. Heeft u wonddrain(s)? Dan wordt bekeken of ze verwijderd kunnen worden. Na vier dagen kunt u proberen om uw dagelijkse verzorging en de verzorging van de wond zelfstandig te doen. Na vijf dagen wordt de urinekatheter verwijderd en ook eventueel de ingebrachte tampon. Vervolgens wordt met een speculum ('eendenbek') in de vagina gekeken.
Na het verwijderen van de katheter moet u goed kunnen plassen. Daarom wordt uw blaas gescand om te kijken of de blaas goed is geleegd. Als het niet lukt om de blaas (voldoende) te legen, dan wordt de katheter teruggeplaatst. Na ongeveer twee weken wordt de katheter dan alsnog verwijderd.
Heeft u een penisinversie-vaginaplastiek gehad? Dan krijgt u uitleg over het open houden (dilateren) en inwendig spoelen van de nieuwe vagina.
Bij ontslag
Zodra u het spoelen en het dilateren van de vagina goed kunt uitvoeren en goed kunt plassen, mag u in principe naar huis. De arts zal dit aangeven.
Nazorg
Twee à drie weken na de operatie heeft u een afspraak voor controle bij een arts of physician assistant.
U krijgt materiaal mee voor het inwendig spoelen van de vagina. Zo nodig krijgt u recepten mee voor medicijnen. U kunt uw medicijnen direct ophalen bij uw eigen apotheek.
Na een vaginaplastiek heeft de vagina veel aandacht en verzorging nodig. Ook zult u nog pijn en ongemakken ervaren.
Aandachtspunten
Spoel het wondgebied tweemaal per dag met een lauwe douche schoon en dep het droog.
Over de hechtingen
De hechtingen lossen verloop van tijd (weken tot maanden) vanzelf op. Het kan gebeuren dat de hechtingen loslaten en de wondranden daardoor wat gaat wijken, de wond gaat dan een beetje open staan. Dat noemen we wonddehiscentie. Dit gebeurt vaak rondom de ingang van de vagina of vulva, want daar is de huid snel vochtig en staat de huid onder spanning. Na enkele weken groeit de wond vanzelf dicht.
Vocht en bloed rondom de wond
Zolang er wonden zijn, lekt er wondvocht met soms wat (oud) bloed. Dit stopt vanzelf als de wonden zijn genezen. U kunt maandverband gebruiken om het wondvocht op te vangen. Wissel dit regelmatig. Wanneer mogelijk is het beter om de wond aan de lucht te drogen.
Ziet u een geel laagje op de wond? Spoel dit dan niet weg! Het is geen pus, maar het zijn eiwitten die de wondgenezing bevorderen.
Afstervend weefsel en onaangename geur
Er kunnen kleine stukjes huid van de schaamlippen en/of de vagina afsterven. Dat kan een onaangename geur geven. Er ontstaan dan wonden die ook weer genezen. Houd het gebied goed schoon zoals hierboven beschreven. U hoeft zich geen zorgen te maken over het afstervende weefsel: het proces breidt zich niet uit.
Ook als er wonden ontstaan is het belangrijk dat u in beweging blijft en doorgaat met dilateren.
Eenmaal weer thuis is het belangrijk voor uw herstel om een aantal adviezen op te volgen. U moet nog wekenlang herstellen. Houd hiervoor ongeveer 6 weken aan. U moet de wonden zelf verzorgen!
- U mag de eerste 6 weken niet zwaar tillen of intensief sporten. Blijf wel bewegen en wandelen, dat helpt bij uw herstel.
- Fietsen zal de eerste drie maanden niet gaan, u voelt zelf aan wanneer dit weer mogelijk is.
- Zitten kunt u het beste op een harde stoel: dat geeft tegendruk. Tegendruk vermindert de zwelling en verbetert de doorbloeding.
- Kort douchen kan, maar u mag niet in bad, zwemmen of naar de sauna totdat de wonden zijn genezen.
Wacht nog even met seksuele activiteiten. Eerst moeten de wonden volledig genezen. Leer eerst uw eigen, nieuwe genitaal kennen voordat u iemand anders toelaat.
Pijnstillers en medicatie
Pijnstillers - Vaak is paracetamol (maximaal 4 x 1000 mg per dag) voldoende om pijn/ ongemakken te onderdrukken. Paracetamol geeft het meeste effect als u het op vaste tijden inneemt. Is paracetamol niet voldoende? Dan krijgt u een recept mee voor extra pijnstilling.
- Recepten ophalen
Het recept kunt u bij uw eigen apotheek afhalen. - Hormonen
De oestrogenen mag u blijven gebruiken zoals u voor de operatie deed. U mag stoppen met de testosteronremmers.
Plassen
Na het verwijderen van de katheter kan het plassen branderig aanvoelen. De plasstraal kan in het begin sproeiend zijn of wat meer naar voren gericht. Dit verbetert zodra de wonden genezen en de zwellingen afnemen.
Ontlasten
Het kan een paar dagen duren voordat de ontlasting weer op gang komt. Voorkom dat de ontlasting hard wordt: drink voldoende (min. 1,5 liter) op een dag en eet vezelrijk. Als dat onvoldoende helpt om de ontlasting zacht te houden, kunt u via de huisarts een recept voor extra vezels krijgen.
Seksualiteit
Seksualiteit blijft voor velen na de vagina- of vulvaplastiek belangrijk. Als uw vagina voldoende is hersteld, is seks en penetratie mogelijk. De meeste mensen kunnen na een vagina- of vulvaplastiek seksuele opwinding ervaren; 80% kan een orgasme bereiken. Vragen over de mogelijkheden van uw vagina of vulva, bijvoorbeeld over penetratie of de gevoeligheid, kunt u bespreken met uw plastisch chirurg.
Hormonen herstarten
In principe bent u in de periode rond uw operatie gewoon doorgegaan met het innemen van hormonen. Bent u wel tijdelijk gestopt, dan kunt u zodra u weer in beweging bent weer doorgaan met de oestrogenen. De dosis is gelijk aan die van voor de operatie. De testosteronremmer hoeft u niet meer in te nemen.
Drie maanden na de operatie ziet de endocrinoloog u graag terug om de hormoonspiegels in uw bloed te controleren. Mocht u geen oproep krijgen, maakt u dan zelf een afspraak met de endocrinoloog.
Eindresultaat
Pas na een half jaar is het eindresultaat zichtbaar. Volledige genezing kost tijd. De zwelling en verkleuringen trekken langzaam weg. De vagina vormt zich na de operatie op natuurlijke wijze en past zich aan naar uw lichaamsbouw. Zo bepaalt bijvoorbeeld de kleur van de balzak en de hoeveelheid vetweefsel hoe de vagina eruit komt te zien.
Ook de aanmaak van littekenweefsel verschilt per persoon, huidtype en operatietechniek. Iedereen en iedere huid geneest op zijn eigen manier. Bij mensen met overgewicht en mensen die roken genezen littekens minder fraai dan bij gezonde niet-rokers. Mogelijk kan minimaal een jaar na de operatie het litteken gecorrigeerd worden.
Het eindresultaat pakt bij iedereen weer anders uit; u kunt dus vooraf geen verzoek doen over het uiterlijk van uw vagina.
Een goed resultaat is ook afhankelijk van uw eigen inzet. Samen bereiken we het best haalbare resultaat. Goede controle over uw bekkenbodemspieren is noodzakelijk, zodat plassen, ontlasten, dilateren en seksuele ervaringen beter zullen verlopen. Bovendien bevordert een goed ontspannen bekkenbodem de wondgenezing in het operatiegebied.
Vragen en contact
Als u na ontslag vragen heeft die te maken hebben met uw operatie, kunt u overdag bellen met de Gender ons (overdag) 088 - 891 00 19. Mailen kan ook info@genderclinic.nl. U kunt ook een bericht sturen via het patiëntenportaal.