HomeVermannelijkingHysterectomie

Hysterectomie

Operatiemogelijkheden

Baarmoederverwijdering in combinatie met andere operaties

De baarmoederverwijdering (hysterectomie) hangt nauw samen met andere genderbevestigende operaties. In welke volgorde operaties plaatsvinden en hoe ze gecombineerd worden bespreekt u met uw gynaecoloog van Gender Clinic.

Optie 1: hysterectomie 

Voor elke baarmoederverwijdering geldt dat tegelijkertijd de eileiders worden verwijderd; de eileiders zitten namelijk vast aan de baarmoeder. Bovendien hebben de eileiders geen functie meer als de baarmoeder weg is. Bovendien verkleint het de kans op het krijgen van eierstokkanker. Voor alle duidelijkheid: de eileiders worden verwijderd, maar de eierstokken kunnen desgewenst blijven zitten. Het verwijderen van de eileiders heeft geen invloed op uw vruchtbaarheid.

Optie 2: hysterectomie in combinatie met verwijderen van de eierstokken (oöforectomie)

U kunt ervoor kiezen om tegelijk met de baarmoeder ook de eierstokken te laten verwijderen. Dat betekent dat u na de operatie onvruchtbaar bent. Denkt u dus tijdig na over een (toekomstige) biologische kinderwens. Bekijk de keuzehulp hier.
Voor deze combinatie-operatie wordt dezelfde operatietechniek gebruikt als voor de gewone hysterectomie. De operatie duurt even lang en brengt dezelfde risico's en dezelfde hersteltijd met zich mee.

Optie 3: hysterectomie in combinatie met mastectomie 

Het verwijderen van de baarmoeder (met of zonder eierstok verwijdering)  kan gecombineerd worden met het verwijderen van de borsten (subcutane mastectomie). Deze operatie wordt gezamenlijk uitgevoerd door de plastisch chirurg en de gynaecoloog. Het voordeel is dat u maar eenmaal onder narcose hoeft en één herstelperiode heeft. De duur van de herstelperiode is niet langer als u de operatie combineert.
De wachttijd voor een combinatie borsten en baarmoeder (+/- eierstokken ) verwijderen, kan langer zijn dan voor de ingrepen afzonderlijk. 

Optie 4: hysterectomie in combinatie met colpectomie (verwijderen van de vagina)

Deze operatie wordt niet in Gender Clinic uitgevoerd. Het verwijderen van de baarmoeder kan gecombineerd worden met het verwijderen van de vagina (=colpectomie).  Het verwijderen van de vagina wordt gedaan indien u besloten hebt in de toekomst ook een phallopastiek te willen (penis reconstructie). In deze combinatie is het mogelijk om de vagina en baarmoeder via een robot geassisteerde laparoscopische operatie te verwijderen. Mocht u hiervoor kiezen dan wordt u verwezen naar het Genderteam van het A-UMC (locatie VUmc) met wie wij een samenwerking hebben. Deze robotoperatie kan ook gecombineerd worden met het verwijderen van de eierstokken. Het is niet mogelijk om de verwijdering van vagina en baarmoeder plus het verwijderen van de borsten in één ingreep te combineren; de operatie duurt dan te lang.

Voorafgaand aan de operatie

Intake bij Gender Clinic gynaecoloog

Tijdens de intake wordt met u gesproken over welke operatie het beste bij u past en wat de gevolgen zijn voor wat betreft toekomstige fertiliteit. Uitgelegd zal worden wat een laparoscopische operatie (kijkoperatie) precies inhoudt, wat de mogelijke complicaties zijn en wat u kunt verwachten tijdens de periode na de operatie. Belangrijk is te weten dat na een operatie een tevoren nog aanwezig hymen (maagdenvlies) niet meer intact zal zijn.

Ook zal er een abdominale echo gemaakt worden om de grootte van de baarmoeder te meten om te kunnen beoordelen of deze tijdens de kijk operatie via de vagina verwijderd kan worden.

Screening door de anesthesist

Na de intake bij de arts, volgt een telefonische gezondheidsscreening met de anesthesist. Deze bepaalt uiteindelijk of u bij Gender Clinic geopereerd kan worden. U dient op voorhand een gezondheidsvragenlijst in te vullen, een Actueel Medicatie Overzicht bij uw apotheek op te vragen en bloed laten prikken om uw HB waarde te bepalen. Lees de Anesthesie informatiefolder ter voorbereiding op dit gesprek met de anesthesist.

Vergoeding van een hysterectomie

Op het moment van dit schrijven wordt de hysterectomie vergoed door de zorgverzekering. Dat kan veranderen, want zorgverzekeringen hebben het recht om zelf hun voorwaarden aan te passen. Neemt u daarom bij twijfel altijd contact op met uw zorgverzekeraar.

Locatie van de operatie

De operaties (optie 1 t/m 3) vinden plaats in de kliniek van Gender Clinic in Bosch en Duin. Als er medische of psychologische redenen zijn, dan wordt u op locatie VUmc geopereerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een verhoogd anesthesie risico is, u een BMI van boven de 30 heeft, of er gekozen moet worden voor een buiksnede operatie in plaats van een kijkoperatie. 

De operatie

Het verwijderen van de baarmoeder kan op drie manieren:

  1. Een kijkoperatie (laparoscopie)
  2. Een robot-geassisteerde kijkoperatie (robot –laparoscopie)
  3. Door middel van een snede in de buik (laparotomie)

Bij Gender Clinic wordt de laparoscopische operatie uitgevoerd en lichten we hieronder toe. Voor de robot- laparoscopie of de laparotomie waarbij de opnameduur langer is dan 1 dag wordt u verwezen naar het A-UMC, locatie VUmc.

Kijkoperatie (laparoscopie)

Deze operatietechniek wordt gebruikt als alleen de baarmoeder wordt verwijderd of als de baarmoeder in combinatie met de eierstokken wordt verwijderd. Bij deze techniek maakt de gynaecoloog drie tot vier sneetjes in de buikwand (zie figuur 1). Via een snee net onder de navel wordt een kijkbuis in de buik gebracht; via de andere sneetjes brengt men instrumenten in de buikholte waarmee de baarmoeder (en eventueel de eierstokken) worden losgemaakt. Aan het einde van de operatie wordt de baarmoeder via de vagina verwijderd. De top van de vagina wordt vervolgens weer dichtgemaakt.

Hoe lang duurt de opname?

Uw opname bij Gender Clinic duurt twee dagen. De dag van de operatie en het ontslag volgt de volgende ochtend rond 7:30 uur. 

Hoe ziet de dag van opname eruit?

Houdt u zich alstublieft aan de regels over eten en drinken op de dag van de operatie. Indien u niet nuchter bent, kan de operatie niet doorgaan. U wordt u op de operatiedag zelf verwacht bij Gender Clinic. Als uw operatie vroeg gepland staat, houdt rekening met het verkeer en zorg ervoor dat u op tijd bent. Bij onze kliniek wordt u ontvangen door de verpleegkundige. De verpleegkundige, gynaecoloog en anesthesist, stellen u nog een aantal vragen. U wordt geïnformeerd over de opname en er wordt bloed afgenomen. Tijdens uw opname krijgt u een prik (fraxiparine) om trombose te voorkomen. Sieraden, piercings en gebitsprothesen of gebitsplaatjes moet u uitdoen en uw bril zet u af. U wordt uitgebreid geïnformeerd over het nuchterbeleid, houdt u zich alstublieft aan die regels.

Risico’s en mogelijke complicaties

De gynaecoloog weet wat er voor nodig is om complicaties zo veel mogelijk te voorkomen. Toch kunnen ze zich voordoen. Hoe groot de kans op complicaties is, hangt samen met uw gezondheid en de gebruikte techniek en de complexiteit van de operatie. Het grootste deel van deze complicaties is mild, maar sommige complicaties kunnen ernstig zijn. Bij het verwijderen van de baarmoeder via de kijkoperatie is de kans op complicaties klein.

Na de operatie

Direct na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. De gynaecoloog belt desgewenst uw contactpersoon om te vertellen hoe de ingreep verlopen is. Als u wakker wordt, heeft u een urinekatheter in de blaas. Deze wordt later op de dag of de volgende ochtend verwijderd. De gynaecoloog komt bij u langs om te vertellen hoe de ingreep is verlopen. U mag de dag na de operatie rond 7:30 uur weer naar huis. 

De operatie wordt soms als pijnlijk ervaren; u krijgt daarvoor passende pijnstilling.

Vervolgafspraken

Zes weken na de operatie plannen we een controleafspraak in. In principe is dat een telefonische consult, zodat u niet naar onze kliniek hoeft te reizen. Alleen als u klachten heeft kan het nodig zijn om langs te komen. U moet dan bellen naar de polikliniek om een afspraak te maken.

Leefstijladviezen / -regels na de operatie

-Zwemmen/ baden/ sauna : De eerste 6 weken na de operatie mag u niet in bad , zwemmen of in de sauna . Douchen mag wel .

- Beweging en sport: Om de wond goed te laten genezen, adviseren we u om gedurende de eerste 6 weken niet zwaar te sporten of zwaar te tillen (meer dan 10 kg) . Voor zover uw pijn en energiepeil het toelaten, kunt u het gewone bewegen steeds verder uitbreiden .Fietsen , wandelen , boodschappen doen is geen probleem

- Hechtingen en pleisters: Over het algemeen worden oplosbare hechtingen gebruikt. Het kan toch enige tijd duren voordat de hechtingen volledig zijn opgelost, daarom mag u na een week uitwendige hechtingen op de buik laten verwijderen bij de huisarts indien er jeuk of irritatie is. Zolang er nog wondvocht uit de wondjes komt, is het verstandig een pleister of een gaasje aan te brengen. Als de wondjes droog zijn, is dit niet meer nodig. Soms kunt u na enkele weken een hechting via de vagina verliezen. Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken.

- Plasklachten: Na een baarmoederverwijdering kunnen soms plasproblemen ontstaan, zoals moeite hebben met het ophouden van urine. Dit komt doordat de blaas tijdens de operatie wordt losgemaakt van de baarmoeder. Deze plasklachten gaan bijna altijd vanzelf over.

- Seksualiteit: Het advies is om de eerste zes weken na de operatie geen seksuele gemeenschap te hebben en geen tampons te gebruiken. Er is echter niets op tegen om seksueel opgewonden te raken of te masturberen.

- Medicatie en pijnstilling: Was u op ons advies met bepaalde medicatie gestopt voor de operatie, dan kunt u die nu weer gewoon innemen (tenzij anders met u is besproken). Pijnstilling krijgt u in de vorm van paracetamol en diclofenac (als u niet allergisch bent). Misschien krijgt u hier een medicijn bij om uw maag te beschermen.

Veelgestelde vragen

Per wanneer kan ik deze operatie laten uitvoeren?

Vanaf 1 augustus 2022 kunt u bij Gender Clinic terecht voor een baarmoederverwijdering. 

Zijn er spullen die ik moet aanschaffen?

Wij adviseren u om maandverband of inlegkruisjes aan te schaffen, indien u nog bloed verliest na de operatie.

Moet ik stoppen met het gebruik van hormonen?

U kunt gewoon doorgaan met het gebruik van het mannelijke hormoon testosteron. Ook de dosering hoeft u niet aan te passen. Zo nodig kunnen we u wel vragen tijdelijk te stoppen met andere medicatie, zoals bloedverdunners, of de dosering ervan aan te passen; u krijgt hiervoor instructies van uw behandelaar of de anesthesist.

Ik heb naast testosteron ook nog Zoladex om het bloedverlies te onderdrukken. Kan ik daarmee stoppen als mijn baarmoeder (met of zonder eierstokken) is verwijderd?

Ja, u kunt hiermee stoppen.

Moet ik stoppen met roken?

Roken belemmert een goede wondgenezing en daarom adviseren we u nadrukkelijk om ten minste 3 maanden voor de operatie te stoppen. Een goede wondgenezing is van groot belang want daarmee verkleint de kans op een nabloeding of infectie. Voor verdere genitale chirurgie bent u zelfs verplicht om te stoppen met roken.

Wanneer mag ik weer sporten na de operatie?

Om de wond goed te laten genezen, adviseren we u om gedurende de eerste 6 weken niet zwaar te sporten of zwaar te tillen (meer dan 10 kg). Voor zover uw pijn en energiepeil het toelaten, kunt u het gewone bewegen steeds verder uitbreiden. Fietsen, wandelen, boodschappen doen is geen probleem.

Hoe lang blijven de hechtingen zitten?

Over het algemeen worden oplosbare hechtingen gebruikt. Het kan toch enige tijd duren voordat de hechtingen volledig zijn opgelost, daarom mag u na een week uitwendige hechtingen op de buik laten verwijderen bij de huisarts indien er jeuk of irritatie is. Zolang er nog wondvocht uit de wondjes komt, is het verstandig een pleister of een gaasje aan te brengen. Als de wondjes droog zijn, is dit niet meer nodig. Soms kunt u na enkele weken een hechting via de vagina verliezen. Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken.

Mag ik na de operatie seks hebben?

Om de top van de schede goed te laten genezen wordt ontraden om iets in de schede in te brengen (dus geen tampon, vibrator of coitus). Masturberen vormt geen probleem.

Mag ik na de operatie fietsen?

Zodra u het gevoel heeft dit weer te kunnen en willen, dan mag dat.

Hoe gaat het plassen na de operatie?

Bij de operatie wordt de blaas losgemaakt van de baarmoeder. Hierdoor kan het plassen na de operatie anders voelen of ervaren worden. Meestal is dit slechts tijdelijk.

Ik heb na de operatie nog bloedverlies via de vagina. Is dat normaal?

Tijdens de genezing van de top van de schede is het normaal om wat bloedverlies te hebben. Zelfs als het is gestopt kan het na een paar weken (wanneer de hechtingen oplossen) weer optreden. Dit is normaal en stopt vanzelf als de top geheeld is. Bij veel bloedverlies moet u contact met ons opnemen.
 

Moet ik nog uitstrijkjes laten maken via het bevolkingsonderzoek?

Als de baarmoeder verwijderd is hoeft dat niet meer. Als u als man geregistreerd staat ontvangt u ook geen oproepen meer.

Mag ik na de operatie zonnen?

De littekens genezen het mooist wanneer deze beschermd worden. We raden aan de eerste maanden goede zonbeschermingslotion te smeren op de littekens wanneer u gaat zonnen. De littekens kunnen in het begin nog wat rood zijn maar zullen daarna lichter worden.

Als ik besloten heb de eierstokken niet te laten verwijderen, heb ik dan meer kans op eierstokkanker?

Het gebruik van mannelijk hormoon (testosteron) geeft geen verhoogd risico. Het risico op  het krijgen van eierstokkanker wordt verkleind door tijdens de operatie wel de eileiders te verwijderen.

Als om fertiliteitsredenen de eierstokken niet zijn verwijderd kan dat dan nog op een later moment?

Ook op een later tijdstip kunnen de eierstokken via een kijkoperatie worden verwijderd.

+31(0)88 - 8910019
chirurgie@genderclinic.nl
Patiëntenportaal