HomeVermannelijkingMastectomie

Mastectomie

De ingreep

De medische term voor deze ingreep is subcutane mastectomie. Het doel is meer dan alleen een platte borst. Het gaat ook om een esthetisch vermannelijkt uiterlijk, met minimale littekens. Mastectomie omvat verwijdering van de borsten en het vormgeven van de mannelijke borst, een juiste afmeting van tepels en tepelhof en in veel gevallen herpositionering ervan.

Verwijseisen

De mastectomie geschiedt enkel en alleen op verwijzing van onze samenwerkingspartners. Meer informatie over verwijseisen en toegangstijden vind je hier

Wat komt er kijken bij mastectomie?

  • Verwijdering van het grootste deel van het borstweefsel;
  • Verwijdering van overtollige huid;
  • Verwijdering van de borstplooi; 
  • Op maat maken van de tepel / tepelhof en herpositionering ervan 

Welke verschillende mastectomie technieken zijn er?

  1. Keyhole techniek
  2. Donut procedure
  3. Batwing procedure
  4. Dubbele incisie
  5. Omgekeerde T

Keyhole techniek

De Keyhole procedure is ideaal voor mensen met een klein bovenlijf en een elastische huid. Tijdens deze procedure wordt een kleine incisie gemaakt langs de onderkant van de tepelhof, en het borstweefsel wordt verwijderd via deze incisie. Het kan worden gecombineerd met liposuctie om het gebied rondom het tepelhof af te vlakken. Bij de Keyhole techniek wordt de tepelsteel intact gelaten en wordt de grootte van de tepelhof niet aangepast. Zenuwsensatie blijft gehandhaafd. Algemene anesthesie wordt gebruikt. 

Donut procedure

De medische term is peri-areolaire concentrische cirkeltechniek. De Donut procedure is ideaal voor diegenen met een klein bovenlijf, of met B-sized borst en goede huidelasticiteit. Tijdens deze ingreep wordt een incisie gemaakt rondom de grens van het tepelhof. Ook wordt een tweede, grotere concentrische cirkelincisie gemaakt en de resterende ring van huid verwijderd. Nadat het borstweefsel is verwijderd, wordt een "pursestring"-techniek gebruikt om de huid samen te brengen en deze aan te sluiten op de randen van de tepelhof, die mogelijk eerst wordt verkleind en in positie wordt gebracht. Met de Donut-procedure blijft de tepelsteel intact. Meestal wordt de tepel niet verkleind vanwege vascularisatieproblemen. Zenuwsensatie wordt vaak gedeeltelijk behouden. Extra liposuctie kan worden uitgevoerd om het gebied rondom het tepelhof af te vlakken. Omdat de binnenste cirkel een kleinere diameter heeft dan de buitenste cirkel, ontstaat er wat huidrimpeling langs het cirkelvormige litteken. Algemene anesthesie wordt gebruikt. 

Batwing procedure

De Batwing-procedure (ook wel Fishmouth-incisie genoemd) is ideaal voor mensen met een B-formaat borst met minder huidelasticiteit en een beetje ptosis. Tijdens deze procedure wordt een incisie gemaakt rondom de rand van het tepelhof en wordt een tweede, grotere concentrische cirkelincisie gemaakt. Extra huid aan de mediale en laterale zijde van deze cirkel wordt driehoekig verwijderd. De resulterende ring met laterale driehoekige verlengingen van de huid (de "Batwing") wordt verwijderd. Het horizontale litteken wordt in lijn gebracht met de tepelhof. Met de Batwing-procedure blijft de tepelsteel intact. Meestal wordt de tepel niet verkleind vanwege vascularisatieproblemen. Zenuwsensatie blijft vaak gedeeltelijk in tact. Extra liposuctie kan worden uitgevoerd. Algemene anesthesie wordt gebruikt. 

Dubbele Incisie 

Deze procedure is de meest gebruikte techniek en is ideaal voor mensen met een middelgroot tot groot bovenlijf. Tijdens deze procedure wordt de huid op de borst langs twee horizontale incisies geopend, links en rechts van de tepelhof en in de borstplooi. De huid wordt open gehouden en het borstweefsel wordt verwijderd. Extra liposuctie kan worden uitgevoerd om het contour van de borst aan te passen. Het resulterende litteken wordt in de borstplooi geplaatst. De tepels worden verwijderd, aangepast qua grootte, en hoger op de borst op de gewenste plaats vast gezet. De tepeltransplantaten worden vastgezet met een verband dat aan de huid gehecht is om ingroei te bevorderen. Deze 'sponsjes' worden verwijderd op de polikliniek, na vijf tot zeven dagen na operatie. Na tepel transplantatie hebben patiënten een beperkt gevoel in de tepel en het tepelhof. Heel soms is het mogelijk om de originele tepelsteel en zenuw te behouden. In die gevallen behoudt de tepel zijn bloedtoevoer en wordt het zenuwgevoel (gedeeltelijk) behouden. Algemene anesthesie wordt gebruikt.

Omgekeerde T

De Omgekeerde-T procedure is ideaal voor mensen met een groot bovenlijf en een wat inelastische huid. De procedure is vergelijkbaar met de Dubbele Incisie methode maar dan met een extra verticale excitie. Deze extra verticale huiduitsnijding maakt het herverdelen van de borsthuid mogelijk zonder al te veel 'vouwen' van de huid. De tepels worden verwijderd, aangepast qua grootte, en hoger op de borst op de gewenste plaats vast gezet. De tepeltransplantaten worden vastgezet met een verband dat aan de huid gehecht is om ingroei te bevorderen. Deze 'sponsjes' worden verwijderd op de polikliniek na vijf tot zeven dagen na operatie. Na tepel transplantatie hebben patiënten een beperkt gevoel in de tepel en het tepelhof. Heel soms is het mogelijk om de originele tepelsteel en zenuw te behouden. In die gevallen behoudt de tepel zijn bloedtoevoer en wordt het zenuwgevoel (gedeeltelijk) behouden. Extra liposuctie kan worden uitgevoerd om het contour van de borst aan te passen. Algemene anesthesie wordt gebruikt. 

Nazorg

Na de operatie blijf je een nacht bij ons in de kliniek. Je hebt meestal twee drains (één aan elke kant) onder de huid, die uitkomen via een kleine incisie onder elke arm. Aan beide uiteinden vangt een klein reservoir het overtollig bloed en lymfevocht op. De drains worden de ochtend na de operatie verwijderd. Meestal kun je de ochtend na de operatie rond 7:30 uur weer naar huis. Soms is het nodig om met drains naar huis te gaan. In dat geval kom je terug om deze te laten verwijderen, zodra de drainproductie is genormaliseerd. Of laat ze bij je eigen huisarts verwijderen als deze daartoe bereid is.

Gender Clinic zorgt voor de compressie binder. Deze heb je aan als je wakker wordt uit de narcose. Je draagt het vest na de ingreep, 24/7 gedurende vier weken. Dit drukvest helpt voorkomen dat vloeistof zich ophoopt en helpt de huid zich aan de borstwand te hechten. 

Na een procedure met tepel transplantaten (Dubbele incisie en Omgekeerde T) worden de verbanden (de 'sponsjes')  na vijf tot zeven dagen na operatie bij ons in de kliniek verwijderd. Tot die tijd moeten de verbanden droog blijven en mag je niet douchen. 

Nacontrole

Zes weken na operatie is er weer een controle moment, om te zien of de wonden goed genezen. Circa 6 maanden na operatie is de laatste controle door de arts indien u daar prijs op stelt. 

+31(0)88 - 8910019
chirurgie@genderclinic.nl
Patiëntenportaal