Veelgestelde vragen
Op de veelgestelde vragen-pagina van Gender Clinic vindt u antwoorden op de meest voorkomende vragen over onze zorg. Hier lees je informatie over operaties, afspraken, vergoedingen en meer, zodat u snel duidelijkheid hebt over belangrijke onderwerpen.
Er zijn geen richtlijnen. Maar we raden organisaties zoals huisartsen aan om in het dossier een typering aan te maken. Net zoals je dat zou doen met andere situaties of aandoeningen waar rekening mee gehouden dient te worden bij het voorschrijven van medicatie. In dit geval zet je de cliënt zoals gewenst in het systeem als man. Met een typering Transgender.
Als u al langere tijd rondloopt met het gevoel dat uw genderidentiteit niet overeenkomt met uw biologische geslacht, en u daar hinder van ondervindt, kunt u allereerst naar de huisarts gaan om een verwijzing te vragen naar een psychologenpraktijk op dit vakgebied. Voor meer informatie kijk dan op deze pagina.
De verwijseisen verschillen per label: Mental Health, Endocrinologie en Chirurgie. Voor meer informatie kunt u deze pagina raadplegen.
In 2024 heeft Gender Clinic contracten met alle zorgverzekeraars. De kosten worden direct gedeclareerd en de behandeling valt volledig onder verzekerde zorg, waarbij alleen het eigen risico geldt. Bij geen contract is de zorg 100% vergoed met een restitutiepolis; bij een naturapolis kan er een eigen bijdrage zijn. Voor vragen, neem contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie vindt u op deze pagina.
Bent u client bij Gender Clinic? Log dan in op uw persoonlijk portaal via deze link: patiëntenportaal.
We streven ernaar u binnen vier weken te bellen. U mag uiteraard altijd zelf contact opnemen of ons mailen via info@genderclinic.nl om te overleggen of we de operatie al voor u kunnen inplannen.
Een voorbeeld uit de praktijk: Bij het inlezen van patiënt met blaasontsteking, blijkt patiënt lichamelijk gezien vrouw te zijn, en dus anders behandeld moet worden met antibiotica.
Cliënten die bij ons geopereerd worden, kunnen bezoek ontvangen. Meer informatie over bezoekuren kunt u op deze pagina vinden.
Meer informatie over dit onderwerp vind u op deze pagina.
Ja, wij hanteren een no-show beleid. Gezien de enorme hoeveelheid mensen die transgenderzorg wensen, zijn wij strikt in het nakomen van afspraken. Als u verhinderd bent, geef dit minstens 2 werkdagen van tevoren door, zodat we een andere cliënt kunnen inplannen. Bij afwezigheid zonder melding rekenen we €85. Na 3 keer afwezigheid zonder melding wordt u uitgeschreven en uw plek wordt aan een andere cliënt gegeven..
Binnen Gender Clinic Endocrinologie leveren we zorg voor clienten vanaf 18 jaar. Daarom willen we clienten ook pas vanaf 18 jaar in ons MDO bespreken. Kijk voor meer informatie voor onze toegangsprocedure op deze pagina.
Helaas kan dat niet. U dient zelf een behandelaar te zoeken in het andere land. Gender Clinic kan een overdrachtsbrief schrijven aan de nieuwe behandelaar. Behandeling aan clienten in het buitenland doen we helaas niet aangezien dit qua bloedonderzoek niet betrouwbaar in te regelen is.
Gender Clinic wil graag weten hoe haar patiënten de kwaliteit van zorg ervaren. Dit wordt gemeten met het patiënt ervaringsonderzoek KliniekenMonitor gecombineerd met de PREM MSZ (Medisch Specialistische Zorg), uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Bosgra Onderzoek. Door middel van dit onderzoek krijgt Gender Clinic meer inzicht in de ervaringen van haar patiënten. Deze inzichten worden gebruikt om de kwaliteit en veiligheid van zorg waar mogelijk verder te verbeteren.
Voor het onderzoek van 1 januari tot en met 31 december 2024 hebben 306 patiënten hun mening gegeven. De samenvatting keest u hier.