Een transitie starten
Wanneer u twijfelt of uw geboortegeslacht wel overeenkomt met de beleefde genderidentiteit begint de zoektocht om een transitie te starten. Maar waar moet je beginnen? Op deze pagina geven we antwoord op deze vraag.
Hoe pak je het aan?
Als u al langere tijd rondloopt met het gevoel dat uw genderidentiteit niet overeenkomt met uw biologische geslacht, en u daar hinder van ondervindt, kunt u allereerst naar de huisarts gaan om een verwijzing te vragen naar een psychologenpraktijk op dit vakgebied.
Let op: voor een juiste beoordeling van je eigen situatie, overleg altijd met de huisarts, een andere professionele hulpverlener of behandelaar. Ieder mens maakt hierin zijn eigen, persoonlijke keuzes.
Stap 1 Aanmelden voor psychologisch traject
De zoektocht begint altijd bij een psycholoog die gespecialiseerd is in genderzorg. Gender Clinic werkt met verschillende netwerkpartners waar u terecht kunt. Gender Clinic Mental Healt neemt alleen cliënten in zorg, die het langst op de wachtlijst staan van Amsterdam UMC (VU mc), O.O.G. en die persoonlijk door Amsterdam UMC of O.O.G. hiervoor benaderd zijn hiervoor. U hebt in dat geval een verwijsbrief nodig van uw huisarts, met een verwijzing naar Gender Clinic Mental Health, voor specialistische psychologische zorg. Voor ander praktijken kunt u kijken op transgenderwijzer.nl.
Stap 2 Screening en diagnostiek
Na intake en tijdens screening wordt niet alleen naar genderincongruentie gekeken, maar wordt tevens het bredere psychosociale functioneren in kaart gebracht. Vooraf worden eventuele gegevens van eerdere hulpverleners opgevraagd. Als alle gegevens voorhanden zijn en kloppen, wordt er al dan niet een diagnose gesteld. Hier gaan een aantal sessies bij de psycholoog en/of psychiater aan vooraf. Hoeveel verschilt per persoon.
Stap 3 Indicatiestelling
Op het moment dat de psycholoog van mening is dat daadwerkelijk sprake is van genderdysforie, wordt dit besproken in het behandelteam. Niet iedereen wil of kiest een behandeling. Het advies van de psycholoog kan bijvoorbeeld zijn om eerst aan andere punten te werken. Als er wel aanleiding voor is, kan samen met de psycholoog en psychiater toegewerkt worden naar indicatiestelling voor behandeling. Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit:
- hormonale therapie
- plastische chirurgie
- een gynaecologische ingreep.
Voor elke behandeling geldt dat er een indicatiestelling nodig is.
Sociale transitie
De transitie is een groeiproces. Het begint met de sociale transitie. Dat houdt in dat familie, vrienden, werk, verdere directe omgeving, etc. op de hoogte gestelt worden van de veranderingen die u zult ondergaan, zodat ook uw omgeving zich daarop kan instellen.
Als u hormonen gaat gebruiken gaat lichaam vervrouwelijken dan wel vermannelijken. Het doel is dat dit positieve invloed heeft op uw beleving, uitstraling en daarmee je mentale gezondheid. Overigens niet iedereen die een sociale transitie ondergaat, ondergaat ook een medische transitie. Er zijn mensen die geheel of gedeeltelijk in een andere genderrol gaan leven en geen medische behandeling nastreven.
Stap 4 Medische transitie
Als u samen met uw behandelaar besluit dat er wordt overgegaan tot genderbevestigende behandelingen dan is er sprake van een medische transitie. Aan elke behandeling gaat vervolgens een (fysieke) screening vooraf, om te bepalen of u gezond en fit genoeg bent om de behandeling te ondergaan. Nog niet alle behandelingen zijn bij Gender Clinic mogelijk. U kunt hier een overzicht vinden van onze behandelingen.
Als u verwezen wordt door een van onze GGZ netwerkpartners, dan bespreken we uw dossier eerst nog in Multi Disciplinair Overleg (MDO) in Gender Clinic. Het MDO team bestaat uit een psycholoog, een plastisch chirurg of endocrinoloog of gynaecoloog. Uw psycholoog geeft een toelichting aan het behandelteam van Gender Clinic. We vragen bijvoorbeeld naar eventuele bijzonderheden. Het kan zijn dat het team geen akkoord geeft voor de behandeling. Dit kan om verschillende redenen. Als het team akkoord is dan wordt u uitgenodigd voor een intake voor de behandeling. De wachttijden treft u hier.